MANIFESTACIJA MJESEC KAZALIŠTA U OROSLAVJU

Povodom Međunarodnog dana kazališta (27. ožujka) udruga od osnutka organizira “Tjedan kazališta u Oroslavju” na kojem se okupljaju sve dramske grupe iz županije i šire.

MANIFESTACIJA - LIKOVNA KOLONIJA VLAHO BUKOVAC

Likovne kolonije u Oroslavju održavaju se dugi niz godina, a ova je četvrta po redu koja je dobila ime po slikaru Vlahi Bukovcu, predsjedniku Društva likovnih umjetnika Hrvatske koji je početkom prošlog stoljeća upravo sa svojim kolegama dolazio na dvor Luje Vranyczanya i osim njegovog portreta slikao i oroslavske pejzaže. Oroslavje pruža domaćinstvo brojnim likovnim umjetnicima koji su svoje dojmove i doživljaje stare jezgre (dvorca, portala, gloriete, flore, satira) i zelenog Oroslavja prenijeli kistom na platno te raznim slikarskim tehnikama dali su svoj umjetnički doprinos u oživljavanju oroslavske baštine.

MANIFESTACIJA VRTNA ZABAVA KOD LUJE VRANYCZANYA

Kulturno-zabavna manifestacija „Vrtna zabava kod Luje Vranyczanyja“ obuhvaća glazbenoscenski prikaz života i običaja puka i plemstva koje je obitavalo u parku Vranyczany te živjelo u dvorcu koji je bio njegov sastavni dio i izgorio u požaru 1949. godine.

SEKCIJA FENIKS MUSIC PROJECT

Program „Feniks music project“ obuhvaća radionice gitare, bass gitare i bubnja koje se održavaju tijekom cijele godine (jednom tjedno po 2 školska sata). Pozornost se usmjerava na rad s pojedincima, ali i na grupe kroz školske bendove. Za vrijeme trajanja radionice polaznici imaju koncerte koji se organiziraju u svrhu njihove promocije i prikazivanja stečenog znanja, a polaznici kroz grupe snimaju i zajednički nosač zvuka. Cilj radionice je omogućiti polaznicima efikasan, brz i ugodan način usvajanja novih znanja nužnih za razvoj vlastite glazbene kreativnosti.

OROSLAVSKA PLEMIĆKA MLADEŽ

“Oroslavska plemićka mladež” je sekcija unutar udruge koja se bavi očuvanjem kulturne baštine Oroslavja. Zadatak članova je na sceni uprizoriti način života plemstva i puka. Polaznici sekcije nalaze se jednom tjedno i uvježbavaju koreografiju za barokne plesove te imaju česta gostovanja po kulturnim manifestacijama u Hrvatskoj. Inspiracija za pokretanje ovog projekta bio je barun Vranyczany koji je prema povijesnim izvorima priređivao slične svečanosti i plesove, a najveća je bila za njegov imendan 25. kolovoza na koji su u Oroslavje dolazile najznačajnije osobe tadašnjeg umjetničkog života.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Oroslavja organizirana je Vrtna zabava kod Luja Vranyczanyja u istoimenom Parku Vranyczany. Vrtna zabava je kulturna manifestacija koja prikazuje kako se živjelo na oroslavskom dvoru. Bogata povijest grada Oroslavja, dvorci i zaštićeni perivoji bili su poticaj da se upravo ovom manifestacijom zaštiti bogatu povijesnu baštinu od zaborava. Upravo za života baruna Vranyczanya, perivoj je doživio najveći, ali nažalost i posljednji procvat.

Na manifestaciji se prikazuju stari zanati (lončar, kovač, kožar, drvar, medičar i mnogi drugi), plemićke i grofovske udruge, a svi posjetitelji mogu se voziti u kočijama. Vrtna zabava kod Luja Vranyczanya održava se svake godine sredinom lipnja.