O NAMA

Udruga mladih Feniks osnovana je 10. veljače 2007. u Oroslavju kao neovisna, nestranačka i neprofitna udruga građana s ciljem širenja kulture, promicanja ljudskih prava, mira, svijesti o zajedništvu, zaštiti okoliša, solidarnosti, interkulturalnosti civilnog društva, poticanja osobnog razvoja i samorazvoja i jačanja inicijative mladih kroz volonterski rad.

Feniks je članica Mreže udruga Zagor, u sklopu koje provodi Županijski program djelovanja za mlade. U suradnji s Gradom Oroslavjem u 2015. godini pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih Udruga mladih Feniks izradila je Lokalni program za mlade u Oroslavju. Od 2015. Udruga ima Lokalni volonterski centar „Orkas“, a provodi i projekt „Dnevne aktivnosti za zlatnu dob“ u sklopu kojeg se održavaju sportske, kreativne, informatičke te radionica engleskog jezika koje financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Također, 2015. godine Udruga mladih Feniks provela je projekt „Jednake prilike za sve“ u sklopu kojeg su podijeljena 103 poklona školske opreme za najpotrebitije obitelji s područja Oroslavja i Marije Bistrice, kao i projekt Prehrane učenika u OŠ Oroslavje u sklopu kojeg se financira školska užina za 40 učenika. Projekte je financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Unutar Feniksa postoji nekoliko sekcija: kreativna, dramska i glazbena – Feniks music project, unutar koje se održavaju radionice za gitaru, bas gitaru i bubanj i „Oroslavska plemić- ka mladež“ koja je zadužena za očuvanje kulturne baštine i prikaz plemićkog života. Sve radionice održavaju se u prostoriji udruge na Oro tržnici i u učionici Doma kulture Oroslavje.

Značajniji projekti koje udruga provodi su demo festival „O’rock fest“, „Mjesec kazališta u Oroslavju“, na kojoj se okupljaju sve dramske grupe s područja županije, „Vrtna zabava kod Luja Vranyczanya“, „ Zagorski obrtničko-gospodarski sajam“ te mnogi drugi manji projekti ekološke akcije, izložbe, koncerti i predstave. Udruga je 2010. godine dobila „Nagradu grada Oroslavja za doprinos od osobnog značaja za razvitak i ugled grada“, 2011. „Zahvalnicu Grada Oroslavja za organizaciju Oroslavje jazz festa i O’rock festa“, 2012. „Zahvalnicu Grada Oroslavja za organizaciju kulturnih manifestacija“, 2015. „Zahvalnicu Grada Oroslavja za promoviranje plemićkih običaja i događanja“, što je bio poticaj na daljnje širenje i razvoj festivala u svrhu promocije Krapinsko–zagorske županije i Oroslavja.