Novosti

Završen ciklus radionica "Volontiranje na kvadrat"

  U razdoblju od ožujka do lipnja 2018. godine provodio se ciklus informativno – edukativnih radionica „Volontiranje na kvadrat“, namijenjenih djeci i mladima. Radionice su se održavale u sklopu projekta Lokalni volonterski centar „Orkas“ koji provodi Udruga mladih Feniks u partnerstvu s Gradom Oroslavjem, Gradom Donja Stubica, Općinom Stubičke Toplice, Općinom Veliko Trgovišće, Općinom Jakovlje, Osnovnom školom Oroslavje, Srednjom školom Oroslavje, Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica, OŠ Marija Bistrica te OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, a financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na interaktivnim radionicama učenici su se upoznali s osnovnim pojmovima vezanim za volonterstvo, pravima i obvezama volontera i organizatora volontiranja, dobrobitima i prednostima volontiranja te s mogućnostima volontiranja odnosno na koji se način i oni sami mogu uključiti u volonterske aktivnosti. Kako bi se dodatno informirali, motivirali i potaknuli na volontiranje, u sklopu svake radionice mogli su čuti i primjere dobre prakse volontera koji su im prenijeli svoja volonterska iskustva.

Nakon završetka teorijskog dijela radionice u OŠ Marija Bistrica te OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, učenici su u sudjelovali u volonterskim akcijama. Učenici Osnovne škole Marije Bistrice u sklopu volonterske akcije uredili su okoliš školske dvorišta na način da su se pripremali za izradu igara te nakon toga i ocrtali igre na školskom dvorištu, dok su učenici Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica uredili školsko igralište. Na taj su način učenici, teorijski dio naučen na radionici, primijenili u praktičnom dijelu, u sklopu volonterske akcije. OŠ Oroslavje je imao zasebno volontersku akciju, a odnosila se na uređenje okoliša škole Područne škole Krušljevo Selo – uređenje školskog vrta i školskog igralište. 

Radionicama „Volontiranje na kvadrat” djeca i mladi se od rane dobi senzibiliziraju za volontiranje te se potiču na sudjelovanje u volonterskim aktivnostima kako bi svoje slobodno vrijeme iskoristili na aktivan, a ujedno i koristan način, ostvarujući dobrobit za nekog drugog te zajedničku dobrobit. Volontiranje predstavlja izvrstan i jednostavan način kako djeca i mladi mogu postati aktivni i produktivni članovi svoje zajednice tijekom odrastanja, uz istovremeno razvijanje vlastitih znanja i socijalnih vještina, osnaživanje razumijevanja za društvene probleme te prihvaćanje i uvažavanje različitosti.