Novosti

4.Festival volonterizma

Povodom Međunarodnog dana volontera 5.12.2018. u Gradskoj knjižnici Oroslavje održan je Četvrti festival volonterizma u organizaciji Udruge mladih Feniks, a u sklopu kojega su dodijeljene nagrade najboljim volonterima tijekom protekle godine te je postavljena izložba radova odabranih putem provedenog likovnog natječaja. Nakon obraćanja zamjenice župana Jasne Petek i predsjednice Udruge Elizabete Škvorčec, podijeljene su nagrade u nekoliko kategorija.

Nagrade za najvolonterke (u kategoriji mladih od 15 do 30 g.) otišle su u ruke Katarine Šipek, dugogodišnje volonterke Društva „Naša djeca“ Veliko Trgovišće te Maši Brozović, koja volontira u ''Orkasu''.

Nagrade za najvolontere/najvolonterke u kategoriji odraslih 30+ g. osvojili su Edita Gredičak, volonterka GDCK Donja Stubica te Dalibor Hržica i Danijela Horvatek Tomić, volonteri u ''Orkasu''.

Nagrade za najbolje organizacije civilnog društva osvojili su udruge Modus Vivendi Stubaki i DVD  Stubička Slatina.

Nagrade za najbolje ustanove/institucije osvojile su INA d.d. u sklopu INA kluba volontera te Srednja škola Oroslavje u sklopu njihovog volonterskog kluba.

Nagrade za najbolje provedene volonterske akcije osvojili su DND Stubičke Toplice za akciju ''Lijepe naše Stubičke Toplice'' te Udruga žena općine Jakovlje ''Dora'' za akciju ''Djeca i mladi brinu o okolišu''.

Podijeljene su i nagrade za likovne radove preko provedenog natječaja. U kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, nagrade su osvojili Lana Gorupec (2.r., OŠ Oroslavje), Ines Franjković (2.r., OŠ V. Bosnar Stubičke Toplice), Luka Sugnetić (3.r., OŠ Marija Bistrica), Lovro Bartolović (3.r., PŠ Laz, OŠ M. Bistrica), Nina Šuprina (3.r., OŠ Oroslavje) i Sara Cerovečki (4.r., OŠ V. Bosnar Stubičke Toplice). U kategoriji učenika od petog do osmog razreda osnovne škole imamo četverno nagrađenih iz OŠ Vjenceslava Novaka, a to su Laura Švec (5.r.), Angelina Zajec (5.r.), Karlo Križ (6.r.) i Patricia Paraga (6.r.). Dodijeljena je i zahvalnica Marceli Rasonja, koja volontira u udruzi i vodi radionice robotike.

Festival volonterizma organizira se u sklopu Lokalnog volonterskog centra „Orkas“, koji Udruga mladih Feniks od 2015. godine uspješno provodi u suradnji s partnerima – gradovima Oroslavje i Donja Stubica, općinama Stubičke Toplice,Veliko Trgovišće i Jakovlje, Osnovnom i Srednjom školom Oroslavje, OŠ Matije Gupca Gornja Stubice i OŠ Marija Bistrica te Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica. Aktivnosti koje se provode usmjerene su prvenstveno na informiranje i edukaciju građana o volonterstvu, organizaciju volonterskih akcija i programa s ciljem promocije volonterizma te pružanje besplatne pomoći u učenju odnosno instrukcije za djecu i mlade iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji koja pohađaju Osnovnu školu Oroslavje i Srednju školu Oroslavje. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Premijerno je prikazan novi animirani film, nastao kao jedna od aktivnosti Lokalnog volonterskog centra Orkas u svrhu promicanja volonterizma. Sadržaj su osmislile Mihaela Hučić i Elizabeta Škvorčec, video izradio Davor Habajec i Damir Jurina, Bugamarla Studio, dok je tekst čitala Senka Susović. Foto: Slaven Janđel