Novosti

Počele su radionice iz robotike i programiranja

Udruga mladih Feniks započela je provoditi radionice iz robotike i programiranja u sklopu Croatian Makers lige koje se održavaju u učionici Doma kulture Oroslavje svaki četvrtak u 18:30 sati. Učenici od 1 do 8 razreda mogu pohađati edukacijske radionice na kojima će steći potrebno znanje i vještine, koje će moći primijeniti na natjecanju iz robotike i programiranja. Na edukacijama će polaznici raditi s edukacijskim mBot robotima, a isti će se koristiti i na natjecanjima. Nakon što učenici steknu potrebna znanja i vještine moći će sudjelovati u natjecanju u robotici i programiranju.

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM - Croatian Makers). Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje. Trenutno, Croatian Makers liga uključuje više od 360 škola i ustanova te preko 8000 učenika i učenica.

Najveći projekti IRIM-a trenutno su Croatian Makers robotička liga, koja uključuje preko 500 škola i drugih ustanova, s 1800 doniranih robota, STEM revolucija, s oko 22.000 doniranih BBC micro:bita, što je najvećim dijelom financirano najvećom crowdfunding kampanjom i drugom najvećom crowdfunding kampanjom u Hrvatskoj te projekt ProMikro (donacija micro:bitova svim učenicima 6. razreda) u kojem sudjeluje 84% svih osnovnih škola u Hrvatskoj. Naravno, donirana oprema u sklopu ovih i drugih akcija samo je osnova za naše projekte koji se izvršavaju snažnim razvojem i distribucijom edukativnih sadržaja i suradnjom s nastavnicima i obrazovnim ustanovama.

IRIM donira opremu te razvija robotiku i automatiku u osnovnim školama i udrugama za rad s mladima pritom se fokusirajući na osnovnoškolski uzrast. Udruzi mladih Feniks će se u sklopu Croatian Makers lige donirati 5 mBot edukacijskih robota i organizirati edukacija za mentore.